Szkolenie: Dokumentacja RODO w placówkach medycznych

Aneta Sieradzka        21 lipca 2019        Komentarze (0)

Przyznacie, że medycyna nie ma wakacji?:) Dlatego też, spragnionych wiedzy i praktycznych rozwiązań chciałam zaprosić na moje autorskie szkolenie, 9 sierpnia w Warszawie, poświęcone niemalże wszystkim głównym problem z jakimi na co dzień spotykają podmioty medyczne w związku z realizacją przepisów RODO.

Mając za sobą tysiące, tak! W tysiącach można już liczyć przeszkolony przeze mnie personel medyczny w wielu placówkach w Polsce, publicznych i niepublicznych, dużych, średnich i małych. Ilość szkoleń, seminariów i wykładów z ostatnich kilkunastu miesięcy jest trudna do zliczenia, także audytów i wdrożeń, co z przyjemnością robię dla Was.

Poniżej program i warunki uczestnictwa. Wielu z Was, powtórnie wraca na moje wykłady, stąd wakacyjna inicjatywa i okazja aby się znów spotkać i pomóc uporać się z RODO, które jak wiecie, uwielbiam:)

Dokumentacja RODO w placówkach medycznych – rok z RODO za nami a co przed nami?

Za nami już rok stosowania nowych przepisów ochrony danych osobowych. Pierwszy rok z RODO to nie tylko nowa rzeczywistość prawna i restrykcyjna odpowiedzialność finansowa, to także wykształcone dobre praktyki, ale też absurdy, które należy zwalczać. Celem szkolenia jest wskazanie i omówienie najważniejszych rozwiązań, które każda placówka medyczna musi mieć wdrożone i na bieżąco realizowane aby w każdym czasie być dobrze przygotowanym na kontrole i postępowania przed UODO. Na dokumentację RODO w placówkach medycznych podczas szkolenia spojrzymy z kilku perspektyw: ADO, IOD, pracownika, pacjenta, kontrahenta.
Uczestnicy otrzymają wzór wniosku o udostępnienie dokumentacji medycznej oraz wzór potwierdzenia odbioru dokumentacji medycznej oraz wzór zgody na udostępnienie wizerunku (pacjenta/pracownika).
Dla kogo?
Do uczestnictwa w szkoleniu zapraszamy administratorów danych osobowych, osoby zarządzające placówkami medycznymi, inspektorów ochrony danych, właścicieli gabinetów lekarskich, pełnomocników ds. praw pacjenta, personel medyczny, pracowników kadr, działów dokumentacji medycznej, marketingu, prawników oraz osoby zainteresowane ochroną danych osobowych w placówkach medycznych (szpitale, kliniki, przychodnie, gabinety).

Program:
1. Rok z RODO za nami – z czym nadal mamy problemy w placówkach medycznych?
– niepotrzebne zgody
– udostępnianie dokumentacji medycznej
– udzielanie informacji o stanie zdrowia
– monitoring
– obowiązek podania danych (pacjent/personel)

2. Dokumentacja ochrony danych osobowych – najczęstsze błędy w:
– klauzuli informacyjnej/ monitoringu
– dokumentacji wewnętrznej
– zgodach (marketing, ZFŚS, usługi zdrowotne, HR)
– zgłaszaniu naruszeń

3. Dokumenty wewnętrzne polityki ochrony danych osobowych
– co powinny zawierać?
– omówienie istotnych elementów
– kiedy aktualizować dokumentację wewnętrzną?
– rejestr naruszeń, analiza ryzyka

4. Monitoring w placówce medycznej- jaką dokumentację posiadać?
– klauzula informacyjna o monitoringu
– regulamin monitoringu
– procedura realizacji praw osób obserwowanych
– praktyka: jak informować personel, pacjenta i osoby trzecie

5. Zasady udostępniania dokumentacji medycznej
– komu i w jakim czasie?
– wzór wniosku o udostępnienie dokumentacji- omówienie
– opiekun faktyczny a ryzyko naruszeń

6. IOD jako pełnomocnik, a postępowania przed UODO
– skargi – przykłady z ostatnich miesięcy
– kontrole – kiedy się spodziewać, jak przebiegają i jak się do nich przygotować?

7. Pytania i dyskusja.

Informacje o szkoleniu:
Data: 9 sierpnia 2019
Godzina: 9.30-16.00
Miejsce: Golden Floor Tower, ul. Chłodna 51, Warszawa (centrum)
Catering: dwie przerwy kawowe oraz lunch
Każdy Uczestnik otrzyma zaświadczenie o ukończeniu szkolenia oraz prezentację online oraz 10% zniżki na kolejne szkolenia Sieradzka&Partners.
Koszt: 699 zł brutto

Kontakt: po zgłoszeniu na adres email: asieradzka@protonmail.com, otrzymacie Państwo formularz zgłoszeniowy do uzupełnienia.

Ilość miejsc ograniczona, kto pierwszy ten lepszy! Widzimy się w komfortowym centrum biznesowym.

Do zobaczenia!

{ 0 komentarze… dodaj teraz swój }

Dodaj komentarz

Poprzedni wpis:

Następny wpis: